Alle desserten

  • Chocoladecake uit de stoomoven

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Miraise - uit Oud-Turnhout

    Ingrediënten:
    200gr fondant chocolade ( bite to fight)
    200gr boter
    4 eieren
    170gr rietsuiker
    1zakje vanillesuiker
    150gr zelfrijzende bloem.

    Werkwijze:
    Smelt boter met de chocolade.
    Klop de eieren schuimig met de suiker.
    Voeg de bloem toe.
    Voeg gesmolten chocolade en boter toe en meng goed.
    Die dit in een bakvorm en stoom 35 minuten op 100graden.(Onafgedekt)

  • GEVULDE DADELS MET ROOMKAAS (EN PARMAHAM)

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Jacqueline - uit Anzegem

     15 minuten

    ALLE INGREDIËNTEN (4 personen)
    Dit hapje kan je met of zonder parmaham maken; daarom staan alle stappen met parmaham tussen haakjes.
    Je kan ook fijngesneden stukjes walnoot toevoegen aan de roomkaas.
    dadels (12 stuks) (uit de Oxfam Wereldwinkel); smeerbare kruidenroomkaas (12 el); olijfolie (1.6 el) (uit de Oxfam Wereldwinkel); parmaham (6.4 stuks)
    Aan de slag
    1. (Snij de plakjes parmaham in twee. Leg de plakjes parmaham op het werkblad; en besmeer dun met de kruidenkaas.)
    2. Ontpit de Medjool dadels; vul ze op met roomkaas (en leg ze op de ham; rol nu het plakje ham om de dadel en druk een beetje aan.)
    3. Verwarm wat olijfolie in een antikleefpan en bak de dadels kort aan elke zijde.
    4. Steek er een leuk prikkertje of klein vorkje in. Serveer lauwwarm.

  • chocolade-carameltaart

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Marleen - uit Anzegem

    1 uur (+ 2 uur afkoelen)

    Deze ganachetaart is een grote praline … maar dan in taartvorm. De rijke chocoladevulling en pindakaramel past heerlijk bij het krokante notige korstje. Wil je helemaal all the way gaan, dan kan je deze taart serveren met wat vegan slagroom en rood fruit.
    ALLE INGREDIËNTEN (8 personen)
    havermout (165 g); amandelnoten (135 g) (uit de Oxfam Wereldwinkel); kokosolie (125 ml); agavesiroop (100 ml) (uit de Oxfam Wereldwinkel); pindakaas (150 g); ahornsiroop (100 ml); fondantchocolade (130 g) (uit de Oxfam Wereldwinkel); kokosmelk (130 ml) (uit de Oxfam Wereldwinkel); zout (4 snuifjes)
    Aan de slag
    De taartbodem
    1. Maal de haver en de noten tot meel.
    2. Voeg de agavesiroop; een flinke snuif zout en 3/5 van de kokosolie toe. (De rest gebruiken we straks in de karamel!)
    3. Meng alles door elkaar. Indien het deeg te kruimelig is; kan je een klein beetje water toevoegen.
    4. Rol het deeg (tussen twee bakpapiertjes) dun uit en bekleed er de taartvorm mee.
    5. Bak 15 minuten (of tot de bodem goudbruin is) in een voorverwarmde oven aan 180 °C. Laat afkoelen.
    De karamel
    1. Meng de pindakaas; agavesiroop; de overige kokosolie en een flinke snuif zout tot een karamellaag
    2. Vul de afgekoelde taartbodem met de karamel. Zet het geheel een uurtje in de diepvries;

    De ganache

    1. Smelt de pure chocolade en de kokosmelk au bain-marie.
    2. Giet de chocoladeganache over de laag karamel en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

  • Chocolade-carameltaart

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Marleen - uit Anzegem

    1 uur (+ 2 uur afkoelen)

    Deze ganachetaart is een grote praline … maar dan in taartvorm. De rijke chocoladevulling en pindakaramel past heerlijk bij het krokante notige korstje. Wil je helemaal all the way gaan, dan kan je deze taart serveren met wat vegan slagroom en rood fruit.
    ALLE INGREDIËNTEN (8 personen)
    havermout (165 g); amandelnoten (135 g) (uit de Oxfam Wereldwinkel); kokosolie (125 ml); agavesiroop (100 ml) (uit de Oxfam Wereldwinkel); pindakaas (150 g); ahornsiroop (100 ml); fondantchocolade (130 g) (uit de Oxfam Wereldwinkel); kokosmelk (130 ml) (uit de Oxfam Wereldwinkel); zout (4 snuifjes)
    Aan de slag
    De taartbodem
    1. Maal de haver en de noten tot meel.
    2. Voeg de agavesiroop; een flinke snuif zout en 3/5 van de kokosolie toe. (De rest gebruiken we straks in de karamel!)
    3. Meng alles door elkaar. Indien het deeg te kruimelig is; kan je een klein beetje water toevoegen.
    4. Rol het deeg (tussen twee bakpapiertjes) dun uit en bekleed er de taartvorm mee.
    5. Bak 15 minuten (of tot de bodem goudbruin is) in een voorverwarmde oven aan 180 °C. Laat afkoelen.
    De karamel
    1. Meng de pindakaas; agavesiroop; de overige kokosolie en een flinke snuif zout tot een karamellaag
    2. Vul de afgekoelde taartbodem met de karamel. Zet het geheel een uurtje in de diepvries;

    De ganache

    1. Smelt de pure chocolade en de kokosmelk au bain-marie.
    2. Giet de chocoladeganache over de laag karamel en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.

  • Suikervrije Cookies met Gehakte Amandel & Fudge Chocolade

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Garfani - uit Vrasene

    Deze koekjes gebruiken volkorenmeel en honing voor een natuurlijk gezoete traktatie, verrijkt met heerlijke, zelfgehakte Fair Trade chocolade.
    ​Ingrediënten:
    ​Volkorenmeel (Tarwemeel): 100 gram
    ​Amandelmeel (Amandelpoeder): 45 gram
    ​Baking soda (Zuiveringszout): ½ theelepel
    ​Zout: ¼ theelepel
    ​Kokosolie of Boter (gesmolten): 20 gram
    ​Honing (als zoetmiddel): 60 gram (verlaagde hoeveelheid voor minder zoetheid)
    ​Groot Ei: 1 stuk
    ​Vanille-extract: ½ theelepel
    ​ Dark Chocolate Salty Fudge Almond: 100 gram (Fair Trade chocolade)
    ​Geroosterde Walnoten (gehakt): naar behoefte
    ​Bereidingswijze:
    ​Chocolade voorbereiden: Hak de 100 gram chocoladereep grof met een scherp mes tot onregelmatige stukjes (chunks). Zet opzij.
    ​Meng de droge ingrediënten: Meng het volkorenmeel, amandelmeel, zout en baking soda door elkaar in een kom en zet opzij.
    ​Meng de natte ingrediënten: Klop in een aparte kom de honing en de gesmolten kokosolie (of boter) door elkaar met een garde. Voeg het ei en vanille-extract toe en klop goed.
    ​Combineer de mengsels: Voeg de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel en meng kort met een garde of spatel, net genoeg totdat alles is gecombineerd tot een deeg.
    ​Chocolade en noten toevoegen: Spatel de gehakte chocolade en eventueel wat gehakte walnoten door het deeg.
    ​Rusttijd (belangrijk): Bedek het deeg met plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Dit voorkomt dat de koekjes te veel uitlopen tijdens het bakken.
    ​Vormen: Verdeel het deeg met een ijsschep in bolletjes en plaats ze met voldoende tussenruimte op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de bolletjes met je hand lichtjes plat.
    ​Bakken: Bak in een voorverwarmde oven op 180 tot 190 graden Celsius gedurende 12 tot 14 minuten. Ze zijn klaar wanneer de randen goudbruin zijn, maar het midden nog zacht is.
    ​Laat de koekjes 5-10 minuten op de bakplaat afkoelen voordat je ze verplaatst. Ze worden steviger naarmate ze afkoelen.
    ​Veel bakplezier

  • 🐱 Truiense Kàttekop

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Stefanie - uit Sint-Truiden

    Een echte Truiense lekkernij: zachte appelen in luchtig deeg, gevuld met Fairtrade rietsuiker en kersenstroop.
    De Truiense Kattekop is puur streekgenot — warm, kruidig en onweerstaanbaar zoet.

    Ingrediënten (voor 4 stuks)

    Voor het deeg

    250 g bloem (van De Wroeter)

    1 dl melk = 100 g (Fairbel)

    1 el Fairtrade rietsuiker = 20 g

    7 g droge gist

    60 g boter

    1 snuifje zout

    Voor de vulling

    4 appelen (Bio Jacobs)

    4 el kersenstroop van Gezond van bij ons

    4 el Fairtrade rietsuiker

    1 tl kaneelpoeder (Bio direct trade van Finca La Esperanzita)

    Voor het afwerken

    1 eigeel, losgeklopt (van onze kip Vanessa uit de tuin)

    Bereidingswijze
    🥣 1. Maak het deeg

    Meng de bloem, Fairtrade rietsuiker, gist, melk, boter en een snuifje zout.
    Kneed tot een soepel deeg en laat het ongeveer 20 minuten rijzen op kamertemperatuur.

    🍏 2. Bereid de appelen

    Schil de appelen en verwijder het klokhuis met een appelboor.
    Bestrooi de appels met kaneelpoeder.
    (zet de appel op het lapje deeg)
    Vul het gat met een lepel Fairtrade rietsuiker en kersenstroop van Gezond van bij ons.

    🍞 3. Omwikkel met deeg

    Rol het gerezen deeg uit tot een lap van ongeveer 30 × 30 cm en snijd in vier gelijke vierkanten.
    Leg in het midden van elk vierkant een gevulde appel en vouw het deeg er zorgvuldig rond zodat de appel volledig bedekt is.

    ✨ 4. Afwerken

    Leg de appelbollen op een met bakpapier beklede bakplaat.
    Bestrijk ze met losgeklopt eigeel.

    🔥 5. Bakken

    Laat de appelbollen nog 20 minuten narijzen, en bak ze daarna ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 190°C tot ze mooi goudbruin zijn.

    🍨 Serveren

    De Truiense Kattekop smaakt heerlijk zo uit het vuistje,
    of warm geserveerd met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijk moment.

  • chocolade-youghurt dessert

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Herlinde - uit Aarschot

    Ingrediënten:
    – 1 liter volle yoghurt (lokaal)
    – 2 repen pure chocolade (100 gr) (fairtrade)
    – 100 gram suiker (fairtrade)
    – een beetje melk (bio)
    – bananenschijfjes (fairtrade)

    Bereiding:
    – 2 repen (100gr) pure chocolade in een beetje melk smelten
    – laten afkoelen
    – 1 liter volle yoghurt toevoegen
    – 100 gram suiker toevoegen en goed mengen
    – in frigo zetten
    Voor het serveren enkele schijfjes banaan toevoegen

  • LEF espresso brownie

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Vicky - uit Aarschot

    Ingrediënten
    • 300 gr roomboter (LOKAAL)
    • 300 gr pure chocolade (FAIRTRADE)
    • 340 gr bloem (BIO)
    • 600 gr mascobado suiker (FAIRTRADE)
    • 6 eieren (LOKAAL)
    • 4 tl vanillesuiker
    • 100ml Dark Roast Espresso (FAIRTRADE)
    • een rechthoekige ovenschaal of bakvorm van ong. 28×19 cm en bakpapier.

    Bereidingswijze
    1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
    2. Doe de boter en de chocola samen met de espresso in
    een rvs-beslagkom. Verwarm deze kom al roerend
    boven een pan met kokend water (au bain-marie) tot
    de chocola helemaal gesmolten is.
    3. Meng in een andere kom de bloem, mascobadosuiker,
    eieren en de vanillesuiker goed door elkaar. Spatel
    het chocolademengsel er rustig doorheen tot alles
    mooi gemengd is.
    4. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schenk het
    beslag erin.
    5. Bak de brownie 55 minuten in het midden van de oven.

    Ze zijn lekker warm maar zeker ook koud. Ze zijn tot een
    week te bewaren. Bij overschot zijn ze makkelijk in te
    vriezen.

  • Pompoen-chocolademarmercake

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Annelies - uit Hove

    Voor 4 personen:
    175 gram pompoen
    50 gram extra pure Fairtrade chocolade
    125 gram bloem
    1.5 gram kaneelpoeder
    0.5 gram gemberpoeder
    2 gram bakpoeder
    200 gram Fairtrade rietsuiker
    80 gram boter (op kamertemperatuur)
    1 ei

    Stap 1
    Verwarm de oven voor op 175˚C. Schil de pompoen met een dunschiller, verwijder de draderige zaden met een lepel en snijd het vruchtvlees in dunne plakken.

    Stap 2
    Verdeel de pompoen over de bakplaat met bakpapier en bak ongeveer 20 minuten tot de pompoen zacht en gaar is. Mix de pompoen in een blender tot puree en laat afkoelen.

    Stap 3
    Hak de chocolade grof en smelt au bain-marie in een kom boven kokend water. Klop met de handmixer in een ruime kom de suiker met de boter tot een luchtig geheel en voeg de eieren één voor één toe. Zet de mixer uit.

    Stap 4
    Meng apart de bloem met het bakpoeder, kaneelpoeder en gemberpoeder. Zeef dit daarna boven de kom en schep om. Voeg de pompoenpuree toe en mix tot een glad beslag.

    Stap 5
    Pas de temperatuur van de oven aan naar 160˚C. Vet het cakeblik in met een voldoende boter en bestuif met bloem. Neem 1/3 van het beslag uit de kom en meng met de gesmolten chocolade. Vul het blik met afwisselend met pompoenbeslag en chocoladebeslag.

    Stap 6
    Vul het cakeblik tot 2/3 en roer kort met een mes of satéprikker door het beslag voor het gemarmerde effect.

    Stap 7
    Bak de cake in het midden van de oven op 160 ˚C in ongeveer 35-50 minuten. Steek een satéprikker in de cake en als hij schoon uit de cake komt is hij gaar.

    Stap 8
    Laat de cake afkoelen op een rek en stort de cake uit de vorm met behulp van een bord. Schaaf ter decoratie met een dunschiller chocolade over de nog lauwwarme cake.

    Gebaseerd op dit recept: https://www.dekamarkt.nl/meer/recepten/gemarmerde-pompoencake-met-chocolade/10037

  • Ananascake

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Christa - uit Aarschot

    Ingrediënten ananascake:

    – 200 gr zelfrijzend bakmeel (bio)
    – 200 gr boter
    – 175 gr rietsuiker (wereldwinkel: fairtrade)
    – 4 eieren (lokaal)
    – 1 blik ananas, uitgelekt en in stukjes (wereldwinkel)
    – optioneel voor een exotische toets: 1 borrelglaasje bruine rum (wereldwinkel)

    Bereidingswijze:

    – verwarm de oven voor op 180°
    – roer de boter zacht
    – voeg de bloem, de suiker en de eieren toe en mix
    gedurende 4 minuten tot een glad deeg
    – schep de stukjes ananas onder het beslag
    – voeg indien gewenst de bruine rum toe
    – doe het deeg in een beboterde en met bloem bestoven
    bakvorm
    – bak ongeveer 45 minuten op 180°

  • Bananen-havermoutkoekjes

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Karlien - uit Aarschot

    Ingrediënten (voor 40 koekjes):
    – 8 rijpe fairtrade bananen
    – 400 gram bio havermout
    – 4 eetlepels kokosolie (bio/fairtrade) of 4 eetlepels melk
    – 4 eetlepels lokale honing
    – eventueel een snuifje kaneel

    Bereiding:
    1. Verwarm oven op 175°C
    2. Prak bananen, meng met havermout, kokosolie en honing
    3. Voeg eventueel een snuifje kaneel bij
    4. Vorm koekjes op bakplaat (met bakpapier)
    5. Bak 15-20 min tot ze licht goudbruin zijn.

  • Vegan Snickers Taart

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Yusrina - uit Gent

    Ingredients:
    – Oxfam dates
    – Fairtrade peanut butter
    – Organic & fairtrade coconut oil
    – Fairtrade cocoa powder
    – Oxfam chickpeas
    – Homemae soymilk from fairtrade soybeans
    – Oxfam dark chocolate

    Full recipe in @vegamuze book “Gebak met groenten”, p.77.

  • Appelcake met chocolade

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Annelies - uit Scherpenheuvel - Zichem

    6 appels – 3 eieren – 30 gr olijfolie – 100 gr melk – 80 gr lichtbruine rietsuiker – 10 gr vanille suiker – 120 gr bloem – 10 gr bakpoeder – sap van een halve citroen – 100 gr pure chocolade (gesmolten).

    Verwarm de oven op 180°C. Bekleed een rechthoekige bakvorm met bakpapier.
    Schil de appels, halveer ze, haal het klokhuis weg en snijd ze in dunne plakjes.
    Leg de appelschijven in een mengkom met wat citroensap en zet even opzij.
    Klop in een andere kom de eieren met de olie, melk, suiker en vanillesuiker tot de textuur schuimig wordt.
    Voeg de gesmolten chocolade toe en meng tot de chocolade volledig is opgelost.
    Voeg de bloem en bakpoeder toe en blijf mengen tot je een glad beslag zonder klonters krijgt.
    Giet het beslag over de appelschijven en meng voorzichtig met een spatel om te voorkomen dat de stukjes breken.
    Giet het mengsel in een bakvorm.
    Bak ongeveer 1 uur.
    Laat de cake volledig afkoelen in de bakvorm.

  • Speculaas tiramisu

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Annelies - uit Scherpenheuvel - Zichem

    24 speculaaskoekjes – 100 gr lichtbruine rietsuiker – 250 gr mascarpone – 30 gr chocolade – 3 eieren – 1 zakje vanillesuiker – 50 cl koffie

    Splits de eiwitten van de dooiers.
    Meng de dooiers met de rietsuiker en de vanillesuiker tot het mengsel lichtgeel is en een schuimlaag heeft.
    Voeg de mascarpone toe en meng tot er geen klonters meer zijn.
    Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Spatel het voorzichtig door het andere mengsel, zet even opzij.
    Dompel de speculaaskoekjes kort in de koffie en bedek de bodem van een vierkante schaal ermee.
    Schep er een laag mascarponeroom over en herhaal deze stappen, waarbij je afwisselt tussen laagjes speculaas en room. Eindig met een laag room.
    Bestrooi met chocolade, zet minstens 4 uur in de koelkast en serveer koel.

  • Aardbei kaastaart mjammie

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Sien - uit Geluwe

    Voor 8 personen:

    80 gr boter

    175 gr droge koekjes

    500 gr aardbeien (in mijn geval de lekkere frezekes van Depraetere Geluwe)

    500 gr kwark

    1 citroen

    12 blaadjes gelatine

    250 gr slagroom

    150 gr Oxfam suiker

    1) Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Laat de gelatine weken in koud water. Kruimel de koekjes fijn met de hand of doe ze in een keukenmachine. Smelt de boter en schep deze door de koekjes. Verdeel de koekkruimels over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.
    2) Maak de aardbeien schoon en houd er een aantal apart voor de garnering. Doe de rest van de aardbeien in een keukenmachine en blend helemaal fijn, dit kan ook met de staafmixer. Verwarm het citroensap in een pannetje en voeg de gelatine toe en roer totdat deze in opgelost en laat daarna wat afkoelen.
    3) Schep de kwark in een grote kom en roer de gepureerde aardbeien en de basterdsuiker erdoor. Giet ook het citoen-gelatine mengsel erbij en roer door. Klop de slagroom stijf en schep deze ook door de aardbeien-kwark. Giet het mengsel over de koekjes bodem en laat minimaal 3 uur goed stijf worden in de koelkast (bij voorkeur een hele nacht). Garneer de kwarktaart met verse aardbeien.

  • Één gezond ontbijtglas

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Karin - uit Lanaken

    Havermout,lepel pindakaas, 3 grote lepels kwarkkaas,dadels,notenmix, ahornsiroop, evt afwerken met geraspte chocolade, evt. Vers fruit. Ik gebruik vnml banaan. Dit alles serveren in een hoog glas. Smakelijk

  • Hulkpannenkoeken

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door joni - uit ruddervoorde

    Hulkpannenkoeken
    4 à 5 kleine of (kindermaat) pannenkoeken.
    Voorbereiding: 15 minuten. Bakken 7 minuten.
    Nodig:
    Ingrediënten
    • 100 gram boekweitmeel, (glutenvrij) havermeel of speltmeel
    • 120 ml (plantaardige) melk
    • handvol verse spinazie
    • 1/2 theelepel kaneel
    • 1 ei
    • olie om in te bakken
    Keuken- en bakmateriaal
    Maatbeker, staafmixer of blender, (pannenkoeken)pan, pollepel, keukenweegschaal.

    Bereiding:
    1.Doe het ei samen met het meel, de (plantaardige)melk, de kaneel en de spinazie in de (maat)beker. Gebruik een staafmixer om alles te mixen tot een glad beslag. Dit beslag is redelijk dik. Wil je het vloeibaarder? Voeg dan extra melk toe.
    2.Bak de Hulkpannenkoeken in een (kleine) koekenpan met daarin olie. Gebruik eventueel een deksel op de pan om de bovenkant van de pannenkoeken sneller te laten stollen zodat je de pannenkoeken sneller om kunt draaien.
    3.Serveer de Hulkpannenkoeken warm of koud. Serveren kan met bessen, banaan, aardbeien, … Een beetje ahornsiroop maakt het geheel af.

    TIPS:
    -Je kan de pannenkoeken ook klaarmaken met een blender.
    -Voeg een banaan toe voor extra smaak en vitaminen. Let wel dat je deeg dan nog dikker wordt. Voeg een scheut extra melk toe.
    -Je kan deze pannenkoeken ook maken met gewone tarwebloem.
    -Deze pannenkoekjes zijn lekker on the go, in de brooddoos of als vieruurtje.

  • KarmaBites

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Isabelle - uit Brugge

    200 gr courgette, 100 gr dadels, 1 rijpe banaan, 2 el gesmolten kokosboter, 3 el cacao poeder (ongezoet), 100 gr havermoumtmeel, 1 tl bakpoeder, 1el lijnzaad, snufje zout, 60 gr walnoten (gebroken), 1 tl kaneel
    * verwarm de oven op 180 graden
    * snij de dadels in kleine stukjes
    * voeg 3el water bij het lijnzaad en laat dit zo’n 10 min staan
    * was de courgette en rasp deze heel fijn
    * voeg de dadels bij de rest van de ingredienten (incl het lijnzaad) bij de courgetterasp en geprakte banaan in een keukenrobot of in een schaal zodat je kunt mixen
    * mix alles tot een glad beslag
    * breek de noten en schep ze handmatig door het beslag heen
    –> bewaar een beetje noten voor op de bovenkant van de brownies te leggen na het bakken
    * vet een bakblik in en giet het beslag hierin (min 1cm dik)
    * plaats het in de oven voor 40 min
    SMAKELIJK!!

  • Gezonde havermout koekjes

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Sonja - uit Sint-Truiden

    Gezonde havermout koekjes

    -225gr amandelmeel (Oxfam amandelen fijn malen)
    -125gr biologische kokosbloesemsuiker
    -250gr biologische havermoutvlokken
    -50gr biologische (gemalen) kokosvlokken
    -100gr gesmolten biologische/oxfam kokosolie
    -3 soeplepels pudding(vanille)poeder
    -2 eieren
    -zwarte oxfam hagelslag/ zwarte chocolade in kleine stukjes of geraspt (hoeveelheid naar eigen keuze)

    ->Alles mengen/kneden.
    -> een lange rol ervan maken en
    ->Verdelen in stukjes.
    +/– 15 min op 180 graden bakken

  • Flensjes met aardbei

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Bjorn - uit Wingene

    Ingrediënten voor 4 personen
    •Ingrediënten pannenkoeken:
    o 200 gram zelfrijzende bio-bloem
    o 30 gram suiker
    o 4 eieren
    o 500 ml volle melk

    • Ingrediënten afwerking:
    o 250ml slagroom (40% vet)
    o 50 gram suiker
    o aardbeien naar wens

    Instructies
    Stap 1 Meng de bloem en de suiker.
    Stap 2 Doe de eieren bij de mengeling van bloem en suiker, en meng tot je een plakkerige bal deeg hebt.
    Stap 3 Voeg ongeveer 100 ml melk bij de deeg en meng voorzichtig tot je geen klonters meer hebt.
    Stap 4 Voeg de rest van de melk toe aan je deeg en meng tot je een homogeen deeg bekomt. Op dit punt heb je een vloeibaar beslag, dit is ideaal voor dunne pannenkoeken.
    Stap 5 Klop de slagroom met de suiker luchtig op, snijd het steeltje van de aardbeien en snijd ze in vier.
    Stap 6 Giet net voldoende beslag in de pan om de bodem te bedekken.

    TIP: Laat je pannenkoekenpan opwarmen op een middelhoog vuur, geef de pan genoeg tijd om heet te worden. Gebruik minimaal vetstof in de pan.

    Stap 7 Doe wat slagroom en aardbeien tussen de pannenkoek oprollen en smullen maar.

  • Faire Chocoladetaart – brownie met appel

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door brugge - uit brugge

    Ingrediënten:
    200 g biologisch tarwe- of speltmeel Flour Power*
    100 g biologische bietsuiker van rebio uit Duitsland
    125 g biologische hoeveboter van De Zwaluw op kamertemperatuur
    1 ei boerenkoekoek De Groene Cirkel
    1 zakje bakpoeder
    4 hoogstam appels van Koolmees
    150 g all seasons chocolade van Holy Cow uit India

    *maak je liever een glutenvrije taart, gebruik dan havermeel van Flour Power.

    Werkwijze:
    Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakplaat in.
    Rasp de appels en smelt de chocolade au bain marie. Meng vervolgens alle ingrediënten tot een smeuïg geheel en giet het deeg op de bakplaat. Bak de appeltaart ongeveer 40 minuten. Na het afkoelen kan je de taart afwerken met chocoladesaus, stukjes appel etc. Serveren met een lekker kopje koffie van koffie RICO uit Honduras.

  • Bloedappelsien cake

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Marie - uit Gent

    https://carolinagelen.com/orange-cardamom-olive-oil-cake/

  • Babka met pistache

    Gepubliceerd op 19.11.2025
    door Clara - uit Anderlecht

    Voor het deeg
    ▢ 250 g bloem
    ▢ 12 g bakkersgist
    ▢ 100 g volle melk
    ▢ 50 g suiker
    ▢ 80 g zachte boter
    ▢ 1 ei
    ▢ 3 g zout

    Voor de vulling
    ▢ 160 g pistachepasta
    ▢ 140 g boter
    ▢ 200 g witte chocolade
    ▢ 1 el oranjebloesemwater

    Voor de afwerking
    ▢ enkele stukjes pistache
    ▢ 40 g water
    ▢ 40 g suiker
    ▢ 1 el oranjebloesemwater

    Instructies

    Voor het deeg (de dag voordien)

    Los de gist op in lauwe melk.

    Meng de bloem met de suiker en het zout met behulp van de deeghaak van je keukenrobot.

    Voeg de gist, de melk en het ei toe. Kneed 10 minuten op gemiddelde snelheid.

    Voeg de in blokjes gesneden boter toe en kneed opnieuw tot alles goed is opgenomen en het deeg loskomt van de wanden van de kom.

    Laat het deeg 24 uur rusten in een ingevette kom, afgedekt met een doek, in de koelkast.

    Na 24 uur het deeg verdelen in 5 bolletjes van 100 g.

    Rol ze uit op een licht bebloemd werkvlak tot rechthoeken van ongeveer 10×20 cm.

    Voor de vulling
    Smelt de chocolade samen met de pistachepasta en de boter au bain-marie.
    Voeg het oranjebloesemwater toe en meng goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur zodat je een goed smeerbare, maar niet vloeibare pasta krijgt.

    Verwarm de oven voor op 180°C.
    Smeer de vulling uit over de uitgerolde deegrechthoeken.
    Bestrooi met stukjes pistache.
    Rol de rechthoeken in de lengte op.
    Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en vlecht de twee strengen met de vulling naar boven.
    Rol de vlechten op tot een slakvorm.
    Leg de babka’s in bakringen van 10 cm diameter of op een bakplaat bekleed met bakpapier.
    Strooi er nog wat pistachestukjes bovenop en bak 13 à 15 minuten in de heteluchtoven.

    Voor de afwerking
    Breng de suiker met het water aan de kook tot het gesmolten is.
    Haal van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
    Bestrijk de babka’s met de siroop zodra ze uit de oven komen.

Deel jouw Sweet Revolution recept!

Deel jouw Sweet Revolution activiteit!