Voor het deeg
▢ 250 g bloem
▢ 12 g bakkersgist
▢ 100 g volle melk
▢ 50 g suiker
▢ 80 g zachte boter
▢ 1 ei
▢ 3 g zout
Voor de vulling
▢ 160 g pistachepasta
▢ 140 g boter
▢ 200 g witte chocolade
▢ 1 el oranjebloesemwater
Voor de afwerking
▢ enkele stukjes pistache
▢ 40 g water
▢ 40 g suiker
▢ 1 el oranjebloesemwater
Instructies
Voor het deeg (de dag voordien)
Los de gist op in lauwe melk.
Meng de bloem met de suiker en het zout met behulp van de deeghaak van je keukenrobot.
Voeg de gist, de melk en het ei toe. Kneed 10 minuten op gemiddelde snelheid.
Voeg de in blokjes gesneden boter toe en kneed opnieuw tot alles goed is opgenomen en het deeg loskomt van de wanden van de kom.
Laat het deeg 24 uur rusten in een ingevette kom, afgedekt met een doek, in de koelkast.
Na 24 uur het deeg verdelen in 5 bolletjes van 100 g.
Rol ze uit op een licht bebloemd werkvlak tot rechthoeken van ongeveer 10×20 cm.
Voor de vulling
Smelt de chocolade samen met de pistachepasta en de boter au bain-marie.
Voeg het oranjebloesemwater toe en meng goed. Laat afkoelen tot kamertemperatuur zodat je een goed smeerbare, maar niet vloeibare pasta krijgt.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Smeer de vulling uit over de uitgerolde deegrechthoeken.
Bestrooi met stukjes pistache.
Rol de rechthoeken in de lengte op.
Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden en vlecht de twee strengen met de vulling naar boven.
Rol de vlechten op tot een slakvorm.
Leg de babka’s in bakringen van 10 cm diameter of op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Strooi er nog wat pistachestukjes bovenop en bak 13 à 15 minuten in de heteluchtoven.
Voor de afwerking
Breng de suiker met het water aan de kook tot het gesmolten is.
Haal van het vuur en voeg het oranjebloesemwater toe.
Bestrijk de babka’s met de siroop zodra ze uit de oven komen.

